Όργιο «μαύρου» - αδήλωτου χρήματος αποκάλυψαν οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν, σε...
τραπεζικούς λογαριασμούς...
39 φορολογουμένων και 13 δημοσίων υπαλλήλων, από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και το ΣΔΟΕ.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που κατατέθηκε στη Βουλή και το περιεχόμενό του δημοσιοποιήθηκε από το "Πρώτο Θέμα", επιθεωρητές του ΣΕΕΔΔ βρήκαν ότι 13 δημόσιοι υπάλληλοι έκρυβαν στις τραπεζικές καταθέσεις του ποσά που υπερβαίνουν συνολικά τα 25 εκατομμύρια ευρώ.
Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία της έρευνας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, όπως αυτά αναφέρονται στο έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποκαλύφθηκαν, μεταξύ άλλων οι εξής περιπτώσεις:
*Η δικαστική υπάλληλος με 7,9 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς της λογαριασμούς
Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για υπάλληλο που υπηρετεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, για την οποία ο έλεγχος εντόπισε «στους οικογενειακούς τραπεζικούς λογαριασμούς της, καταθέσεις εκτός μισθοδοσίας και τόκων, ύψους 7.965.236,64 ευρώ, κατοχή από την ίδια ή και με τον σύζυγο του συνόλου των μετοχών ανώνυμης εταιρείας και συμμετοχή της στη διοίκηση της ως άνω εταιρείας».
Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει παραγγείλει, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος της εν λόγω υπαλλήλου, ενώ η αρμόδια ΔΟΥ, στην οποία διαβιβάστηκε η σχετική έκθεση για τις δικές της ενέργειες, απάντησε ότι «αδυνατεί λόγω έλλειψης προσωπικού να ολοκληρώσει τις ενέργειές της εντός διμήνου από την γνωστοποίηση της έκθεσης και ζήτησε να της χορηγηθεί παράταση προθεσμίας»!
*Ο πολυεκατομμυριουχος υπάλληλος υπουργείου
Καταθέσεις συνολικού ύψους 8.923.506,59 ευρώ που δεν αιτιολογούνται, διαθέτει σε τραπεζικούς του λογαριασμούς υπάλληλος υπουργείου στην Αθήνα.
Ο συνταξιούχος, πλέον, υπάλληλος υπουργείου είναι κατηγορούμενος, καθώς σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι επίμαχες καταθέσεις φέρονται «να αποτελούσαν επιχορηγήσεις Συνδικαλιστικών Σωματείων που ο υπάλληλος εκπροσωπούσε», χωρίς, όμως, να είναι γνωστό ακόμα «το μέρος των χρημάτων που καταχράστηκε».
*Υπάλληλοι πολεοδομιών «πρωταγωνιστές» στη διαφθορά
Οι επιθεωρητές εντόπισαν «αδικαιολόγητες καταθέσεις» σε τραπεζικούς λογαριασμούς:
-υπαλλήλου πολεοδομίας νησιωτικού νομού, ο οποίος είχε στην τράπεζα 1.563.355 ευρώ, ενώ η εφορία βεβαίωσε σε βἀρος του φόρους ύψους 330.561,47 ευρώ
- πρώην Διευθυντή της Πολεοδομίας νησιωτικού νομού ο οποίος είχε καταθέσεις 609.382 ευρώ και «του επιβλήθηκε ποινή παύσης και τέθηκε αυτοδίκαια σε αργία». Επίσης, η εφορία καταλόγισε φόρους και προσαυξήσεις ύψους 877.832,06 ευρώ, ενώ του έχει απαγορευθεί η έξοδος από την χώρα.
- προϊστάμενου πολεοδομίας της Δυτικής Ελλάδας ο οποίος είχε κατατεθειμένα 607.637 ευρώ
- προϊστάμενου πολεοδομίας Δήμου της Αττικής, ο οποίος είχε αποταμιεύσεις ύψους 353.971,6 ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του.
- υπάλληλου πολεοδομίας της Βορείου Ελλάδας ο οποίος είχε κατατεθειμένα 61.296,10 ευρώ και σε βάρος του άχει ασκηθεί ποιινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
*Οι αδικαιολόγητες καταθέσεις ενός τελωνειακού υπαλλήλου, που απολαμβάνει τους «κόπους του»
Σε τραπεζικούς λογαριασμούς τελωνιακού υπαλλήλου, εντοπίστηκαν μετά από τους ελέγχους των επιθεωρητών, καταθέσεις ύψους 923.554,67 ευρώ οι οποίες κρίθηκαν «αδικαιολόγητες».
Ο υπάλληλος παραπέμφθηκε στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για το παράπτωμα της «χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός υπηρεσίας» και του επιβλήθηκε ποινή «προστίμου 10 ημερών»!.
Επιεικής ήταν η μεταχείρηση του τελωνειακού και από τη Δικαιοσύνη, καθώς το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας του επέβαλε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή και από την εφορία.
Συγκεκριμένα, η αρμόδια ΔΟΥ έκρινε ότι «ο ελεγχόμενος δεν υπέχει καμία άλλη φορολογική υποχρέωση», έτσι φαίνεται ότι δεν έχει δημευτεί κανένα περιουσιακό στοιχείο από τον συγκεκριμένο υπάλληλο ο οποίος και ελεύθερος κυκλοφορεί και απολαμβάνει ανενόχλητος τους «κόπους της εργασίας του».
*Ο πλούσιος δασάρχης και ο υπάλληλος του ΟΑΕΔ, που παρακρατούσε τα εντάλματα
-Πρώην δασάρχης σε νησί του Σαρωνικού βρέθηκε να διαθέτει υψηλόποσες καταθέσεις. Χαρακτηριστικά στο έγγραφο του υπουργείου αναφέρονται τα εξής: «το συνολικό ποσό αδικαιολόγητων καταθέσεων, που προσδιορίστηκε από τον έλεγχο στην περίπτωση αυτή ανήλθε στο ποσό των 1.014.701,4 ευρώ από σύνολο καταθέσεων 4.109.449,8 ευρώ».
Σε βάρος του οι δικαστικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη. Ωστόσο το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο τον απάλλαξε για το παραπάνω αδίκημα και τον απέλυσε πρόσφατα επειδή έδωσε άδεια τοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας μέσα σε δασική περιοχή και σε αρχαιολογικό χώρο.
-Πρώην προϊστάμενος δασικής υπηρεσίας νησιωτικού νομού είχε αποταμιεύσεις ύψους 88.200 ευρώ, που χαρακτηρίστηκαν αδικαιολόγητες.
-Υπαλληλος του ΟΑΕΔ, που παρακρατούσε εντάλματα πληρωμής για προσωπικό όφελος, βρέθηκε να διαθέτει αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 675.615,28 ευρώ.
-Προϊσταμένος Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων είχε τραπεζικές καταθέσεις ύψους 506.059,02 ευρώ, οι οποίες, με βάση των έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων, «δεν καλύπτονται από τα εισοδήματά του».
-Πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών στην Δυτική Ελλάδα ο οποίος έχει τραπεζικές καταθέσεις ύψους 600.000 ευρώ, τιμωρήθηκε με ποινή οριστικής παύσης.
*Ο αγρότης, με την Πόρσε ο πανεπιστημιακός γιατρός και ο σχεδιαστής μόδας
Εξάλλου, σύμφωνα με την «Ημερησία» από τους ελέγχους που διενήργησε το πρώτο δίμηνο του έτους το ΣΔΟΕ σε τραπεζικούς λογαριασμούς 39 φορολογουμένων εντοπίστηκαν μεγάλα ποσά που υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, την προέλευση των οποίων θα πρέπει να δικαιολογήσουν οι ελεγχόμενοι.
Ειδικότερα, εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων:
-Αγρότης από τη Θάσο με Φεράρι και Πόρσε και καταθέσεις ύψους 10,6 εκατομμυρίων ευρώ σε έξι τραπεζικους λογαριασμούς. Όπως έγινε γνωστό, ο αγρότης τα τελευταία 10 χρόνια είχε δηλώσει εισοδήματα 106.000 ευρώ, ενώ από την έρευνα προέκυψε ότι εξασκούσε ως δεύτερο «επάγγελμα» την τοκογλυφία.
-Πανεπιστημιακός γιατρός από την Αθήνα με αδικαιολόγητες καταθέσεις που ξεπερνούν το 1,7 εκατ. ευρώ.
-Γνωστός σχεδιαστής μόδας στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή την περίοδο 2006-2011 έκρυψε έσοδα από πωλήσεις χωρίς να έχει κόψει αποδείξεις συνολικού ύψους 2.489.231 ευρώ.
-Εταιρεία εμπορίας φαρμάκων της Θεσσαλονίκης στην οποία επβλήθηκε πρόστιμο "μαμούθ" ύψους 58,24 εκατομμυρίων ευρώ, καθως στο λογαριασμό της φάνηκαν αδήλωτες συναλλαγές 29 εκατομμυρίων ευρώ τη διετία 2008-2009.
-Οδοντίατρος από τη Γλυφάδα είχε δηλώσει στην εφορία εισοδήματα 276.426 ευρώ για την περίοδο 2007-2010, ενώ το ίδιο διάστημα είχε καταθέσεις 610.535 ευρώ
-Εταιρεία αγοραπωλησίας χρυσού, η οποία απέκρυψε από την εφορία 4,55 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που βρέθηκε στον τραπεζικό της λογαριασμό, ενώ φαίνεται να μην έχει κόψει ούτε ένα τιμολόγιο για 135 κιλά χρυσού.
από directNEWS.gr
Δημοσίευση σχολίου